20 нарушения за струпване на строителни отпадъци констатираха контрольорите на Община Търговище за месец

Written by on 02/07/2019

20 констативни протокола за струпване на строителни отпадъци на обществени площи са съставили контрольорите на Общината през месец юни. Само за първия ден на юли броят им е 4. В повечето случаи се касае са струпване на строителни материали пред входове на жилищни сгради, което затруднява преминаването на живущите там. 

В тази връзка Община Търговище напомня, че осигурява безплатна услуга за извозване на строителни отпадъци до 1 кубик. За целта, гражданите трябва да подадат заявка в местната администрация на телефони 0601/6 86 58 или 0601/6 86 86. Транспортирането се извършва всеки петък до обяд. Отпадъците  трябва да бъдат поставени в чували и да се изнесат пред обекта ден по-рано.

За транспортиране на по-големи количества отпадъци гражданите следва да подадат заявление в Центъра за административно обслужване в Общината. Цената е 1,60 лв. на кубик за строителни отпадъци и 0,80 лв. за земни маси. Транспортирането се извършва със собствен транспорт или с такъв на БКС. Цената се определя в зависимост от разстоянието от адреса до склада за строителни отпадъци в село Пролаз.

Община Търговище има сключени и договори за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, както и за опасни и едрогабаритни отпадъци.

Опасните и едрогабаритни отпадъци от домакинствата се приемат безвъзмездно от фирма „Марекс“ ООД в Промишлената зона, на ул. „Железничарска”. Извозването им се осъществява единствено със собствен транспорт.

Непотребната електрическа и електронна техника пък се извозва безплатно от екипи на фирмата, с която Общината има сключен договор. Определената дата за това е 21 число на всеки месец. Заявки се подават на телефони 0800 14100, 0887 771 973 и e-mail: order@marketmetal.eu.

Негодни за употреба батерии пък се събират в специални контейнери в над 100 пункта на територията на града. Такива има в повечето детски и учебни заведения, общинската и областна администрации и други обществени сгради и институции. Регистърът на площадките за предаване на различните видове отпадъци в Търговище е публикуван в сайта на Общината: https://www.targovishte.bg/index.php?nav=222


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background