Двудневен фестивал в Разград

Written by on 16/06/2019

Кметът на Община Разград д-р Валентин Василев откри тазгодишното издание на Фестивала „Античният Абритус”. Той, заедно със зам.-кметът Галина Георгиева присъстваха на площад „Момина чешма”, където рееанактори от Италия, Румъния и България направиха шествие и реконструкции, след което се отправиха към Археологическия резерват „Абритус”, където кметът връчи сертификати и почетни знаци на участниците във фестивала.
Д-р Василев откри събитието, като в речта си каза, че всяка година по време на историческия фестивал се възражда част от живота на древните жители, като по този начин историята се предава като наследство, а съвременният свят обогатява своята култура и мироглед.
Кулминацията на вечерта беше концерт на група „Булгара” на вила „Урбана“, последва внушителна заря.
Вторият ден от фестивала продължава и днес. Римският походен лагер и Варварският лагер са отворени за посетители през целия ден. Сутринта император Деций Траян прие строя на Римските легиони, до края на деня предстоят реконструкции и атракции на реенакторските групи.

Ще може да се наблюдават гладиаторски битки, демонстрация на бойна техника,военни и духовни практики и ритуали,спортни състезания,антични танци, антична музика на инструменти от древната епоха, кулинария. Деца могат да стрелят с лък, да рисуват, да се снимат се с римските войници и гладиатори.
Кулминацията ще започне в 19:00 часа с конно шоу и реконструкция на битката от 251 г., в която са загинали император Деций Траян и синът му Херений Етруск.
Представителите на групи за възстановки благодариха лично на градоначалника за идеята и цялата организация, казаха, че са впечатлени от присъствието на общината и кмета на събитията, също така че личи отношението към всичко, което се прави за хората.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background