Мисия на двама братя, дала писменост на църква и държава

Written by on 23/05/2019

Мисия не “ Невъзможна“, мисия не “ Нов дом“, а мисия породена дори и през IX век от голяма дипломация. След създаването на българската държава амбициите на Босфорската империя срещат съпротивата на плисковските ханове, които не скривали намеренията си да обединят по – голямата част от балканските славяни. За Константинопол станало ясно, че трябва да търси други пътища: покръстването на довчерашните езичници и възможности да слушат Христовата проповед на свой роден език. Така, субективни цели на Византийската дипломация стават повод за могъщото културно извисяване на тези довчерашни езичници.

Няма да разказваме историята. Те са ни оставили четмо и писмо затова! Но в днешно време нека се замислим каква е нашата мисия като човеци, достойна ли е като тяхната. Мисия взела такова надмощие с епохалното си дело, че оставила ни днес да знаем толкова малко за житиета и битиета на двама човеци. А дипломацията днес би ли породила такава предпоставка за културен възход? И ако тогава триезичието – догма на Западната църква не е спряло братята да образоват, днес кое ни спира?

„Ако запиташ гръцките книжовници, като речеш: “ Кой ви е създал буквите или превел книгите, или в кое време?“, то рядко измежду тях знаят. Обаче , ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: „Кой ви е създал азбуката или превел книгите?“, всички знаят и в отговор ще рекат: “ Св. Константин философ, наречен Кирил; той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий. И ако питаш в кое време, то знаят и ще рекат че през времето на гръцкия цар Михаил и на Борис, българския княз, и на Коцел, блатненския княз в годината 6363(= 855г.) от сътворението на света“.

Из “ Сказание за буквите“ на Черноризец Храбър

ЧЕСТИТ 24 МАЙ, ПРАЗНИК НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И БЪЛГАРСКА ПРОСВЕТА!


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background