Поетесата – бард Татяна Йотова на търговищка сцена

Written by on 18/05/2019

На 17 май 2019 година, в навечерието на най-българския празник, и по време на панаирните дни в Търговище, на града гостува поетесата – бард от град Айтос, Татяна Йотова. Тя благодари на инициаторите от онлайн Радио Търговище и ОНЧ „Напредък – 1864” за отправената към нея покана.
Татяна Йотова е учител по Български език и литература в СУ „Христо Ботев”, град Айтос. Самата тя се определя като бард по потребност. Автор е на 14 книги с поезия, 6 от които за детската аудитория, на два диска с Изпята поезия, на сценарии за театрални постановки, които представя с Школата за слово, мелодия и театър – „Генгерче”. Носител е на множество престижни награди от национални и международни конкурси както за лично литературно творчество, така и за изяви със своята училищна Школа.

Вълнуващата среща премина в поетично-песенен ритъм. С присъщата си вдъхновеност поетесата „разказваше” живота в песни и стихове, общуваше с публиката естествено и приятелски. С изключително топли чувства призна откъде блика началото на любовта и към Търговище. Върна се десетина години назад, когато по препоръка на търговищката поетеса и бард Светлана Стоянова се обръща към две непознати момчета музиканти, Константин Кряколов и Диян Димитров – www.balxararecords.com, за звукозаписи на втория си диск. Оттогава в екип създават диска с изпята поезия „Песента на токчетата”. Но не само това. Koнcтaнтин Kpяĸoлoв и Taтянa Йoтoвa са автори на музиката, аранжимента и текста на химна на Бългapcĸaтa Бoдигapд Фeдepaция и Cпopтeн ĸлyб „Бoдигapд Ceĸюpити“, за което пoлyчават плaĸeт и блaгoдapcтвaнo пиcмo от ББФ. Изпълнител на песента са Кремена Кряколова и Иван Гайдаров от Школата по естрадно пеене в Младежкия дом.

В гостоприемната читалищна зала Татяна Йотова представи песни от полифоничното си творчество. Звучаха стихове и песни за любовта, за родината, за детските мечти, за детството и красотата, публиката отгатваше гатанки. Особено впечатление направи и бе бисирана песента „Късно кино”, за която Татяна сподели, че е любима на нейните дванадесетокласници.
Цветята и поздравите от г- жа Галина Кръстева председател на ОНЧ “ Напредък – 1864″, от Николай Алексиев, от Онлайн Радио Търговище, от родителите на Светлана Стоянова, от присъстващите граждани превърнаха вечерта в незабравимо преживяване.
Йотова благодари за комфортните условия в читалищната зала. А нейните първи търговищки приятели обещаха да гостуват на Айтос и да реализират още общи красиви творчески песенни проекти.
Пожелаваме успех на всички красиви начинания на поетесата! Радио Търговище благодари и на фотографа Мариян Михайлов, който запечата в своите снимки уникалната вечер.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background