Балетна формация „Търговище” триумфира и в Солун на континентална олимпиада

Written by on 14/05/2019

Балетна формация „Търговище” е континентален шампион от Continental Music & Dance Olimpiad Thessaloniki. Съставът на младежки дом, с ръководители Севдалина Стойчева и Мариам Макарнаян, участва в международния конкурс с 22 хореографии в различни категории и възрастови групи. Всеки от танците завоюва злато.

В конкурса участваха 28 формации от България, Гърция, Сърбия и Румъния. В журито влизаха специалисти от тези четири страни и от Русия.
В двата натоварени конкурсни дни момичетата от Балетна формация „Търговище” се бориха да представят състава на най-високо ниво и блеснаха сред голямата конкуренция.

Ето и наградите:
В стил „Класика”, Михаела Николова грабна първо място с вариация на Китри от първо действие на балета „Дон Кихот”. Първо място журито отреди и на Калина Стайкова за вариация на Есмералда. Второто място бе за Йоана Антонова, която представи вариация на Рамзе от балета „Дъщерята на фараона”. Йоана и Калина взеха златото и като дует с танца „Перли”.

При малките групи, първо място спечели Балетна формация „Търговище” с „Валс”. Същата петица – Мелис, Хелин, Йоана, Натали и Калина – взе първо място с новия танц от балета „Копелия”, който бе представен за първи път на сцена.

При формациите танцът „Полонез” на Балетна формация „Търговище” за пореден път впечатли и отнесе златото. Новият танц „Песента на лястовицата” блесна с хореография и изпълнение и също спечели купа и златни медали.

В по-голямата възрастова група, при формациите, търговищкият класически балет се представи с танца „Серенада”, който също се отличи с авторска хореография и отлична класическа техника на момичетата.

В категория „Смесена продукция” „Подмосковньiе вечера” стана отново победител.

В „Характерни танци на класическа основа” Мелис Недим дебютира на международна сцена с „Арабски танц” и спечели първа награда. Фламенкото на Дилек Мехмедова впечатли силно журито и главния организатор Евгения Веда и също спечели първо място.

С първо място са и танците „Лирични копнежи” на Бусе, Преслава и Веселина – в категория „Нео класика” трио и „Динамика” на дуета Бусе и Дилек в категория „Contemporary balet”.

През втория ден на континенталната олимпиада Балетна формация „Търговище” се представи в категория „Национални и фолклорни танци” в различни възрастови групи  и отнесе злато с танците „Тарантела” и „Мазурка”. Танцът „Берьозка” спечели купа и специална финансова награда за безплатно участие в Олимпиада в Белград през ноември.

В категория „Патриотични танци” танцът „Катюша” повдигна духа на публика и жури и грабна още една първа награда.

С танца „Smooth criminal” момичетата участваха в категория „Джаз”” и отново станаха първи. А в стил „Акро модърн” и двата танца „Last moment” и „Уithout limit” спечелиха златни отличия. В категория „Танцово шоу” хореографията  „Самодиви” бе посрещната с много аплодисменти и изпратена с купа и златни медали.

По време на олимпиадата имаше официален парад със знамена, на който всяка от формациите се представи на фона на химна на съответната държава.

Журито и главният организатор Евгения Веда изказаха своите добри впечатления от високото ниво на представяне на състава и от показаните оригинални хореографии на високо академично ниво. Евгения сподели, че приема танца „Берьозка” като личен подарък и че ще се радва да го вижда на всяка от следващите олимпиади, които ще организира.

Севдалина Стойчева:
„Благодарим на Евгения Веда, главен организатор на олимпиадата, за чудесната организация и приятелското отношение. Благодарим на всички деца от състава, които положиха усилия и репетираха непрестанно, за да представим Търговище и България на най-високо ниво”.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background