Ученици от Търговище записаха аудио книга за незрящи деца с подкрепата на Радио Търговище

Written by on 10/05/2019

Най-красивото е видимо не за очите, а за сърцето. Тази максима доказаха шестокласници от Първо СУ ”Св.Седмочисленици” Търговище като се включиха в кампанията „Подари ми история“ и помогнаха на деца със зрителни увреждания да имат досег до озвучени книги.
Учениците записаха аудио книга по „Пет приказки“ на Валери Петров, защото „книгите са прозорец към света“ и най-вече към този на незрящите.
„Това е поредната ни инициатива, която стимулира четенето на художествени произведения. Децата се учат да импровизират и да се изразяват по-лесно пред аудитория. И не на последно място – да бъдат толерантни към различието на другите, да се учат на взаимопомощ и приятелство“, съобщават от ръководството на училището.
Проектът е подкрепен от Радио Търговище, което предостави звукозаписното си студио напълно безплатно на четящите деца и помогна за техническата обработка на аудио книгата.
Предстои тя да бъде безвъзмездно предоставена на Съюза на слепите, на библиотеки, читалища и други организации, занимаващи се с обучителни дейности на деца с увреждания.
„Подари ми история” е доброволческа инициатива за събиране на записи на художествени произведения, които да бъдат достъпни за хора с увредено зрение. По този начин те могат да се докоснат до различни творби, без да използват програми за автоматично четене на текстове.

Вече са събрани над 500 записа, които ще могат да се слушат през специално създаден сайт.

„В училище споделяме мнението, че е много важна способността на учителя да увлича и да организира творческа работа с децата. С тази инициатива това ясно пролича, защото децата се включиха с радост и намериха поле за изява на творческите си способности.“


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background