„Мистерията на българските гласове“ и Михаела Филева ще участват в концерта за откриването на панаира

Written by on 03/05/2019

Вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“ и Михаела Филева ще участват в концерта за откриването на 242 Традиционен пролетен панаир Търговище, който ще се състои от 13 до 19 май. Това стана ясно на пресконференция днес на кмета д-р Дарин Димитров, зам.-кмета Емине Якубова и секретаря на Общината Христалина Халачева, които представиха съпътстващата програма на панаира.

Официалното откриването ще се състои на 13 май от 17.30 ч. пред Художествена галерия „Никола Маринов“. Половин час по-рано тръгва дефиле на мажоретния състав към Центъра за младежки дейности и инициативи и Духовия оркестър към Общината, като маршрутът е от площад „Свобода“ до Изложението.

Концертът за официалния празник на Търговище, 14 май, пък ще бъде с участието на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ и Любо Киров.  

Вечерните концерти във всяка от вечерите на панаира ще преминат под шапката #МузикаленПаркФест2019. През седмицата ще гостуват още квартет „Белканто“, Pavell & Venci Venc’,  рокгрупите „NaNa & The Gang“ и „Конкурент“, Камелия.

И през тази година ще се състои фестивалът „С дъх на хляб и мед“. На 14 и 15 май пред художествената галерия ще има кулинарни изложби и демонстрации на различни видове хлебни изделия, сладкиши, мед. Ще участват самодейци от 17 читалища в общината и производител от града.  От Пчеларския браншови съюз участие са заявили 10 пчелари.

На 17 май ще се състои тържеството „Златни младоженци“. 9 семейни двойки ще подновят брачните си клетви в присъствието на кмета д-р Дарин Димитров, техни роднини, приятели. 7 от двойките през 2019 г. отбелязват 50 години съвместен живот, а други две – 60 години брачен живот.

На 18 май от 10.00 ще се проведе киноложка изложба. Тя е част от официалния календар на Българската републиканска федерация по кинология.

Представянето на занаяти и детски работилници отново ще бъде в т.нар. „Алея на занаятите“ в парка „Борово око“. Детските работилници ще се провеждат от 13 до 16 май, от 16.00 ч. до 19.00 ч. Ще има демонстрации на приложни техники, моделиране с глина, ебру, бодиарт. Участниците са от Центъра за приложни изкуства към ОДК, клуб „Шарени пръсти“ към читалище „Напредък-1864“ Търговище, клуб „Батик“ към Младежкия дом и други. Представянето на занаяти ще бъде на 14, 15, 17 и 18 май. На 14 и 15 май в Търговище гостува занаятчийска група „Задруга на занаятите от древния свят“, гр. Свищов. Те ще демонстрират монетосечене, коване на желязо, изработка на бижута от метал, грънчарство и керамика, дърворезба и други. Занаятчии от Велико Търново ще представят изработка на битови кукли и плъсти. От занаятчийската камара в Троян ще демонстрират иконопис, везба, кожухарство. Ще участва и майстор ковач от Хисаря.

Над 100 са фирмите, които до момента са подали заявка за участие в Изложението. 15 от тях са нови. Тези от Търговище са 20. Увеличаване на площта, която наемат в изложбените зали пък са поискали 7 от традиционните участници в панаира. Голям интерес има от производители и търговци на цветя. Само пред галерията ще има 6 такива, които ще заемат обща площ от 70 кв. м. Ще бъдат изложени още автомобили, а производител от града ще представи широка гама мебели. По алеята към Художествената галерия ще бъдат поставени 10 павилиона за продажби на открито, където ще бъдат изложени ръчно изработени сувенири, бижута и други.

Кметът д-р Дарин Димитров кани всички граждани на Търговище да посетят панаирната седмица, съпътствана от богата музикална програма и културни събития.

Пълната програма е публикувана в уебстраниците на Община Търговище и 242 Традиционен пролетен панаир:

Търговище и 242 Традиционен пролетен панаир:

http://expo.targovishte.bg/ https://www.targovishte.bg/index.php


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background