Внесените подписи по петиция за именуване на улица на името на Пеньо Атанасов Колев – Пеньо Бомбето вече дадоха резултат

Written by on 24/04/2019

На 12 март, с придружаващо писмо от организаторите на петицията в Община Търговище,
бяха внесени подписите на всички, които се включиха в тази инициатива. Радио Търговище като медиен партньор  и г-н Кирил Кирилов като инициатор и вносител на петицията, благодарят на всички, които гласуваха.

Улицата с името на  Пеньо Атанасов Колев – Бомбето ще е в Промишлената зона на града, това гласуваха общинските съветници вчера, 23 април на свое заседание, по внесеното предложение от кмета д-р Дарин Димитров, с 24 гласа „За“ и един „Въздаржал се“. Радио Търговище ще продължи да дава гласност на Вашите граждански инициативи и за напред.

Пеньо Атанасов – Бомбето, от село Дралфа! На 26 годишна възраст получава покана да завърши строежа на Паметника на Свободата, след няколко неуспешни опита на тогавашната власт.

С ентусиазъм, борбеност и родолюбие, Бомбето събира майстори от цяла България, но много се отказват поради лошите условия и безбройните трудности за реализиране на идеята. Отдал живота си на този строеж, Пеньо събира работническа ръка в лицето на местните балканджии, свикнали на сериозно физическо натоварване и суров климат. В продължение на три години упоритите майстори катерят по билото на върха с инструменти, камъни, пясък, вода и храна.

„Върхът беше пронизан с куршуми и гюлета. Виждаха се и полузаринати кости, черепи, ръце и крака, събирахме ги за костницата. Хем ни бе страшно, хем гордо.“

Бомбето от Дралфа


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background