Община Търговище премахва по предписание 11 опасни дървета в парка „Борово око“

Written by on 26/03/2019

Община Търговище започва премахването и окастрянето на опасни и увредени дървета в парка „Борово око“. Дейностите се извършват по предписание след експертизи и издадени протоколи. Това обясниха на брифинг на място днес кметът д-р Дарин Димитров и Лилия Ненова, лесоинженер в отдел „Строителство, архитектура и околна среда“ в Община Търговище.

Мерките се предприемат след извършени външни експертни оценки на двама ландшафтни архитекти към ботаническите градини в София и Балчик. Те са направили оглед на всяко от дърветата в парка с подробно обяснение на състоянието му. Издали са предписания за извършване на т.нар. „санитарна сеч“ или окастряне на общо 19 дървета.

След оценка и на експерти от Община Търговище, е издадена заповед на кмета за премахването на 11 дървета в лошо състояние. Това са 2 броя конски кестен на централната алея в парка, по 1 брой пауловния и чинар с липсващи корони, 6 черни тополи – 3 от тях в началото на парка и други 3 на брега на езерото и 1 липа с изгнила сърцевина.

„Експертната оценка установи, че тези дървета са с големи хралупи по стволовете, височината им е 15-20 метра. При други липсва част от кората и се наблюдава загиване на сърцевината. Някои от дърветата са на повече от 35 години. Това е оптималната възраст за премахването на видове като тополите, тъй като след това започва тяхното изсъхване и може всеки момент да паднат върху преминаващи хора“, обясни Лилия Ненова.

Намаляване на короните и окастряне на сухите клони ще бъде извършено на други 11 дървета. До 6 метра височина ще бъдат намалени двете тополи в близост до Художествената галерия и детската площадка в района. Окастрени ще бъдат сухи клони на брези из целия парк.

На мястото на премахнатите дървета ще бъде извършено компенсаторно озеленяване с липи, чинари, брези. Покрай езерото вече са засадени и 40 нови върби, които са от бързорастящ вид.

Кметът д-р Дарин Димитров обясни, че основен приоритет на общинското ръководство е безопасността на гражданите.

„Парковата растителност трябва да бъде с определена гъстота на дърветата, да се полагат специфични грижи за нея. Целта ни е паркът да бъде както приятно, така и най-вече безопасно място за отдих на гражданите. По никакъв начин не можем да позволим да бъдат застрашени деца и възрастни, които преминават или отдъхват там. По тази причина потърсихме експертни становища на специалисти с доказан опит и експертиза, които да ни дадат предписание как да постъпим. Освен че обезопасяваме територията, ние незабавно възстановяваме зелената среда, засаждайки нови видове дървета“, заяви д-р Димитров.

Всички дейности по премахване на увредените и опасни дървета ще бъдат извършвани от Общинското предприятие „Флора“ при спазване на необходимите мерки за безопасност.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background