Тодоровден, Тудорица или Конски великден – Честито на именниците

Written by on 15/03/2019

В първата събота от Великия пост празнуваме Тодоровден с конски кушии, с питки и хлябове с мая, „тудоровска леща“ и гъби на трапезата, варим и жито, което се благославя в храма. На този ден почитаме паметта на Теодор Тирон.

Името Теодор (Тодор) идва от гръцки език и означава “божи дар”.
Празнуват Теодор, Теодора, Тодор, Тодорка, Дора, Божидар, Божидара, Тотка, Тотьо.

Според народното вярване свети Тодор забива гореща главня в земята за да я затопли, съблича деветте си кожуха и отива да моли дядо Господ да прати лятото при хората. Народът смята светеца за покровител на конете и го представя като конник, яздещ бял кон. Едновременно с това той е и демон, превъплътен мъртвец, който обикаля земята в компанията на таласъми, върколаци, вампири и караконджули, и “гази” замръкналите на открито хора. На Тодоровден се правят много наричания и гадания за здраве и плодородие. На този празник момите си устройват състезание по хвърляне на чехли. Вярва се, че която хвърли най-далеч, ще се омъжи най-скоро.
Свети Тодор е покровител и на всички билки за зачеване и на бездетните жени.

Преди изгрев слънце ергените водят конете на водопой, захранват ги обредно с хляб и сол, почистват ги, разресват и сплитат гривите и опашките им, накичват ги с мъниста, панделки, пискюли и китки от цветя. Така те ги подготвят за кушията – върховният момент на този празник. На Тодоровден се спазват особено строго всички забрани и обредни практики, валидни за цялата Тодорова неделя.
В неделята след Тодоровден хората устройват Тодорова патерица – наказание за всички, които не са спазили празника.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background