146 години памет

Written by on 17/02/2019


Дяконът, Игнатий, Джингиби…, все имена на основната фигура в българското освободително движение. Един от най – дейните в борбата за Освобождение на България от турско робство.
Нека на 18. 02., не „отбелязваме“ или „ честваме“ годишнини, а просто отдадем почит към гибелта на един българин посветил живота си на отечеството, идеалите му за свобода, честност и родолюбие. Все такива, които днес липсват напълно в съвременното общество.
Доктори от ТЕЛК се продават за 200лв., банкери изнасят парите навън безнаказано, роми пребиват ежедневно екипите на Спешна помощ,…..пълно е в новинарските емисии с подобни, няма да ги натрапваме още повече.
Почитаме Апостолът на свободата, а сме пълни грешници пред него и пред идеалите му. Обвиняваме най – често политиците, които „Да“, виновни са! Дори и факта, че заради тях почитаме грешната дата 19. 02, а не точната 18. 02., деня на обесването на Левски. „Да“, грешни са, защото всяка статия в медиите по повод същата тази дата, започва с това кой политик, кмет или областен, къде и кога щял да почете паметта на Левски. Демек почна се партийния „PR“ за наближаващите избори. То политиците само това ги вълнува. А нас останалите какво ни вълнува? Знаем ли? Искаме ли? Борим ли се за него? А и останахме ли хора в тази държава да се борим за правда и свобода?
Искренно се надявам че „Да“! Нека не чакаме да се появи днешния Левски. Нека всеки да бъде поне малко революционер в себе си, борец, честен и любящ родината си. А политиците могат и да ни помогнат, ако искат, даже им се пада по закон. Ако ли не пък, можем да ги сменим, съвсем скоро при това.
Радио Търговище включва на 18.02. в плей-листата си няколко любими стиха и песни за Апостола, за да напомним повече, разберем и идентифицираме с неговите идеали.


ПОКЛОН!


„ ЩЕ ИМАМЕ ЕДНО ЗНАМЕ, НА КОЕТО ЩЕ ПИШЕ „ СВЯТА И ЧИСТА РЕПУБЛИКА“!
„ АЗ СЪМ ПОСВЕТИЛ СЕБЕ СИ НА ОТЕЧЕСТВОТО ДА МУ СЛУЖА ДО СМЪРТ И ДА РАБОТЯ ПО НАРОДНАТА ВОЛЯ“.
„ ВСИЧКИ НАРОДИ В БЪЛГАРИЯ ЩАТ ЖИВЕЯТ ПОД ЕДНИ ЧИСТИ И СВЯТИ ЗАКОНИ, КАКТО Е ДАДЕНО ОТ БОГ ДА ЖИВЕЕ ЧОВЕК“.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background