20 читалища в община Търговище с прояви за Трифон Зарезан

Written by on 13/02/2019

20 читалища в община Търговище ще отбележат с пресъздаване на обичаите 14 февруари, празника на виното и лозарите Трифон Зарезан.

В село Подгорица, след ритуала за зарязване в лозовия масив, ще бъде определен и „цар на лозята”. За такъв ще бъде избран стопанинът с най-добре поддържаното лозе в селото. Той ще бъде окичен с венци от лозови пръчки, за да е здрава и плодородна годината.

Дегустации и конкурси за най-добро домашно вино ще има в селата Ралица, Драгановец, Васил Левски, Макариополско, Руец, Баячево, Стража, Буховци и кварталите Въбел и Бряг.

Във Въбел ще има и празнична програма с игри, песни и кръшни хора. Там, празника ще отбележат на 17 февруари, от 11.00 часа пред сградата на читалището.

В село Баячево, пък, освен празника на виното, ще отбележат и този на любовта, Св. Валентин. Читалищните дейци са подготвили т.нар. картички „валентинки“, които всеки ще може да надпише и размени с любимия човек. В читалището е обособен и специален кът за снимки, украсен тематично за празника на любовта.  

Трифон Зарезан ще отбележат с общоселски тържества още читалищата в селата: Кралево, Лиляк, Пресиян, Ловец, Бистра, Здравец, Пробуда, Острец, Съединение, и Дралфа.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background