Искате ли да знаете какво дишаме?

Written by on 08/02/2019

Радио Търговище се включва в общия проект на AirBG, за да предостави реална информация за замърсяването на въздуха с фини прахови частици на територията на град Търговище.

AirBG е част о от проекта LUFTDATEN. През годините се разраства освен в Германия и в много други европейски държави: Франция, Белгия, Испания, Румъния, Полша,Холандия и др.

До момента в българската част от проекта са се включили над 150 населени места в България. Инсталирани са над 680 станции.
Информацията, генерирана от тях, се събира на няколко сървъра, от където е достъпна свободно като „отворени данни“. Всеки може да ги изтегли и анализира. Очакваме в края на месец март града ни също да стане част от този проект. Информацията от измервателните станции ще бъде достъпна както на сайта на проекта https://airbg.info/ така и на нашия сайт. С това си начинание Радио Търговище не претендира да изследва качеството на въздуха във всичките му възможни показатели. Основните данни ,който ще се събират това са температура, влажност на въздуха,атмосферно налягане,скорост на вятъра( предвижда се само за 3 от станциите за града ни) и разбира се най-важният – концентрацията на фини прахови частици.
Разработката и поддръжката на проекта е напълно некомерсиална и се издържа със собствени средства на всички включили се и създателите му.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background