Разпределиха над 480 хил. лв. субсидия за читалищата в община Търговище

Written by on 07/02/2019

483 990 лв. е годишната държавна субсидия за дейността и издръжката на всички 38 читалища в община Търговище за 2019 г. Разпределението на средствата бе съобщено днес, 7 февруари, на работна среща между представители на ръководния екип и експерти на Общината и председателите на читалищата.
Сумата, която всяко читалище получава, се определя от комисия, назначена от кмета на общината. Критериите за оценка са заложени в Указания на Министерството на културата, според които субсидирането е съобразно актуалното състояние на читалището, материално-техническата му база, дейността за предходната година и представената програма за 2019 г. Субсидията се използва за дейност, инициативи, трудови възнаграждения и издръжка.
И през тази година Община Търговище отделя 30 000 лв. от бюджета си за ремонти на читалищните сгради в 3 населени места в общината. По 10 000 лв. ще получат за ремонтни дейности читалищата в Голямо Соколово, Голямо Ново и Лиляк. През 2018 г. Общината осигури също толкова средства за обновяване на читалищните сгради в Съединение, Драгановец и квартал Въбел.
За годишната среща на читалищните деятели в общината, по повод Деня на народните будители, администрацията е предвидила 3 000 лв. Традиционно се осигуряват и средства за транспорт на дейците при участие в престижен национален събор или друг авторитетен форум, като за целта са разчетени 4 000 лв.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background