Честит Празник български студенти

Written by on 08/12/2018

Началото е 1903г., когато Софийския университет празнува своя 15  годишен юбилей. Академичния съвет взима решението година по – рано като избират за  дата,  деня на Св. Климент Охридски – 25 ноември, която по нов стил е  8 декември. От 1944 празника е отменен до 1962г., когато празуването му се възстановява, а от 28 октмври 1994г., става официален празник и неучебен ден  за всички български студенти.

Днес акредитираните ВУЗ в България са малко над 50, а над 30 от тях – държавни. Преди година ЕК препоръча на страната ни да намали броя им на 10, както преди години направиха в Дания. Проблема обаче не е в броя, а в кои от тях има специалисти и професионалисти.

Когато например технически ВУЗ предлага обучение по право и обществени науки или химически такъв, предлага хуманитарни науки, тогава резултата е видимо, зле! Вместо студентите желаещи да учат право да се разделят между десет университета, те могат да се съсредоточат в два, три, но където има специалисти за това. Броя на университетите и на местата в тях расте, а желаещите намаляват. Липсата на стратегия за специалности, от които имаме нужда, поражда проблем като този например, че след по- малко от десетилетие няма да достигат учители, а още днес пък можем да кажем, че има недостиг на медицински кадри, а да не говорим, че бизнесът търпи големи загуби от липса на кадри, за каквото и да е.

Но…., Празник, е! Нека празнуваме! А управляващите да си свършат добре работата с решаването на проблемите, защото това им е задължението по презункция.

“ Ученикът не е съд, който трябва просто да запълниш с нещо, а факел, който трябва да бъде запален.“ – Плутарх.

Дано системата успее да ви запали за повече знания или речено по нашенски: – “ Учи се от мал, че като остарееш да не ти е жал.“

Радио Търговище честити празника на всички студенти!


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background