Черен Петък, „Blak friday“ или психологическа атака идваща от Америка

Written by on 22/11/2018

Традицията за този ден се пренася от Щатите преди по – малко от десетилетие и при нас. С  ясна психологическа амбиция да ни въведе в заблуждение за намалени цени, със стряскащи проценти -70%, -80%, -90%, подсилвайки внушението за изключителност на офертите, често обръщайки внимание само на крайната цена ние потребителите забравяме и не помисляме как всъщност е формирана тя. В САЩ например често се установява как стока закупена в този ден се оказва с по – висока цена, отколкото в обикновен ден. Основните похвати, които използват търговците са няколко. Ето някои от тях:

– завишаване цената в деня на „черния петък“. Добавяйки после дори и голямо намаление, тя си стъпва на нормалната цена

– заблуда за наличности на някои от стоките като по този начин търговците целят, стигайки до магазина да си купим от ограничените наличности

– прекомерно високи проценти на намаление, които даже надминават отстъпките на които ги купуват самите търговци по отчетени финансови документи

Важно място в тази манипулация заема рекламата. Тя трябва хем да не наруши закона, който я поставя и самата нея под отговорност, хем да стигне до крайния потребител и хем  да не увреди интересите на конкуренцията, което може да се постигне само чрез заблуда.

Радио Търговище Ви съветва:

– дайте си време за да направите информиран избор , а не прибързвайте!

– при интернет покупки, пазарувайте само в познати он – лайн магазини!

– не купувайте ненужни стоки, само заради високите проценти намаления!

– сравнете при няколко търговци, едно или няколко предложения!

Установеното изкуствено намаление, води до антиконкурентни ползи за пазара. Като потребители не се съгласявайте с това, да ограничават правото Ви на рекламация и при дефект на стоки закупени от тази промоция при онлайн пазаруване(14 дневен срок). При нарушения сигнализирайте Комисия за защита на потребителите.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background