Женски камерен хор „Златна лира” – Търговище, показа своето майсторство в Русе

Written by on 09/11/2018

Седма хорова среща „Свети Георги победоносец”- град Русе
2-4 ноември 2018г

Женски хор “ Златна лира“ получи диплом за отлично представяне във втората фестивална вечер в сградата на Доходно здание в Русе. Създаде се мощно доверие между публика и изпълнители. Удоволствието от докосването, чрез изкуството бе ползотворно и за двете страни. Свобода и изящество! Сила в „Кирие” – Яначек и нежна слабост в „Тихият пролетен дъжд” – Ценко Минкин, песен по стихове на Николай Лилиев, истински шедьовър – музикална дантела. Стремително надграждане на емоцията и групово превъплъщение, което експлодира в „Бохемска рапсодия” на Фреди Меркюри. Много разнообразен репертоар и полистилизъм в посланията. Докосване до различни пластове в човешката душа.
На следващата сутрин  диригента – Илияна Иванова, имаше честта да разпее всички състави в девет часа сутринта в сградата на Младежкия дом. Ето какво ни разказа тя:


– “ Мога да кажа какви са впечатленията на колегите, тъй като имаше среща на диригентите след концерта в църквата на 4-ти ноември 2018г. Музикантите изказаха възхищението си от  хоровата среща.

Диригентът- домакин, г-жа Мина Влайкова, посочи нашия хор като пример за красива звучност, чисто интониране, добра вокална работа , интересен и разнообразен репертоар и сподели: – “ Артистичните изпълнения с включени движения не бяха изкуствено пресъздадени  при хор „Златна лира”, а водени от душата.” Тя засегна въпроса за използването на комерсиален репертоар от по-младите.

 

Колектива получи поздравления и от другите гости на фестивала –  г- жа Деница Узунова и д-р Валентина Георгиева. След неделния концерт женския хор получи  поздравления от диригента на църковния хор „Храм Света Троица”.  Подчертано бе, че хор”Златна лира” е най-добър в изпълнението на църковен репертоар. Отец Алеко Рачев/ възпитаник на Втора гимназия в Търговище/, след второто  участие в неделя, възкликна: – „Много са добри! Вие сте най-добрият женски хор у нас.” Той отправи  покана  към „Златна лира“ за съвместен концерт. Получени бяха много поздравления от колегите – хористи за добре подбрания репертоар репертоар и невероятните изпълнения на състава. Участници във форума бяхя:

– Смесен хор „Родни звуци” – град Шумен с диригент Христо Атанасов
– Вокално студио „Фортисимо” – гр. Бургас с диригент Милена Добрева
– Смесен хор „Железни струни” – град Разград с диригент Красен Иванов
– Смесен хор „Седянка” – гр. Силистра с диригент Лидия Кулева
– Формация ” Пентатоникс” – гр. Добрич- дир. Габриела Йорданова
– Девически хор ”Дунавски вълни” – гр. Русе с диригент Весела Тодорова
– Женски камерен хор”Златна лира” – гр. Търговище с диригент Илиана Иванова
– Детски хор „Св. Г. Победоносец” – гр. Русе с дир. Мина Влайкова

Какво предстои пред необятния хоризонт на хора?

Илиана Иванова: – „Подготовката на сайт на „Празниците на женските и девически хорове“ в Търговище. Очакваме следващите участници. Имаме потвърждение от три състава. Поканили сме различни хорове от Германия, Турция, Сърбия и Македония. Времето ще покаже кои от тях ще се отзоват. Предстои ни и Коледен концерт. Пожелавам здраве и творчески моменти на всички хористи и почитатели на Музиката!“

автор Йорданка Донева


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background