В навечерие на родни будители, читалището в с. Съединение доказва и празнува будността си от 90 години

Written by on 31/10/2018

На 31. 10., читалището в Съединение празнува 90 години от създаването си и Деня на народните будители – 1 ноември.

Повече от час в залата звучаха

изпълнения на гости от читалищата в селата Макариопол, Давидово, Бистра, Буховци, кв. Въбел и деца от клас по народно пеене при II СУ “ Проф. Н. Маринов“, гр. Търговище с ръководител Росица Милкова. С кратка летописна мултимедийна презентация гостите се запознаха с историята на възникването и дейността на институцията до днес.

Домакините откриха концерта с свой собствен химн на читалището, сътворен от самите тях, с който показват че за творците няма спирка и в днешните времена на прекалено  ограничени средства.  Същото пролича и в очите, и в песните на останалите изпълнители от гостуващите села – искрата, която е жива и до днес в тази  уникална българска институция, включена в списъка на Юнеско, за световното културно и  нематериално наследство. Женската певческа група е основана през 2007г., с ръководител до 2018 – та – Драганка Рашкова. За всичко в този празник, виновници са съвременните будители в читалището – председателя Румянка Петрова и секретаря Асие Беделова.


 

 

 

 

 

 

На въпроса – „Какво всъщност е днешното Читалище“?, те

споделиха за Радио Търговище: – „Читалището винаги е било и остава в тясна връзка с гражданското общество, отворено за идеи и коректни предложения, които да спомагат за развитието на културата, образованието и етническата толерантност в селото. Читалището – просветната институция с непреходно значение“ .

Събитието уважиха и от местната управа – зам. Областния управител г-н Панайот Димитров и г – жа Христалина Халачева – секретар на Община Търговище.

 


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background