Фолклорът от миналото-отражение на съвременната действителност

Written by on 28/10/2018

В днешно време вече няма много събирачи и изследователи на фолклор, които да не са на мнение ,че той се видоизменя във времето.За съжаление под влиянието на различни фактори, до голяма степен  фолклорът придобива силно неразпознаваема форма, която  не отговаря на музикално – песенната си идентичност.Фолклорът, в  неговата автентична форма може да се чуе и види  изключително рядко, поради липсата на малкото останали представители, които да ни го предадат. Дори самодейните фолклорни групи към  читалищата по места, видоизменят традиционните песни, танци, обреди и обичаи.

Но какво всъщност е фолклора? Ще изчезне ли?

Той не е само звук, нито пък текст, хороводна стъпка, слово или пластика…!

Българският фолклор пресъздава и нещо различно – идентичността му е отражение на народопсихологията през годините, пресъздаване на дълбоки чувства и исторически  събития, форми за съхранение на езически и религиозни вярвания и култове. В този ред на мисли, можем ли да кажем, че съвременният фолклор такъв какъвто е към момента, е отражение на всичко това и има ли автентични и съвременни образци, които със своите текстове остават актуални и днес?

Примери може би всеки ще намери, но днес сме решили да Ви представим Песента: „Ситен дъжд вали“

Тази песен е ярък пример за съвременната форма на фолклора в наши дни. “ През 1999г. Милен Славов- СЛАВМАН, композира песента „Ситен дъжд“за една от неговите ученички по това време в САЩ. Оригиналното заглавие на песента тогава е „Малдост“. Славов използва текст от българския фолклор, а музиката създава с мисълта да е в съвременен стил. През 2002 Милен аранжира и продуцира песента за талантливата и обаятелна певица Живка Папанчева. Песента може да бъде чута и със различна мелодия и аранжимент в изпълнение на  Конушенският оркестър.

Ние Ви предлагаме едно по различно и многогласното  изпълнение от народният певец Славчо Петрунов

 

Чуйте песента ТУК:

Това изпълнение заедно с още две негови акапелни изпълнения на песните  „Байрактаре“, „Момче дава злато ле, злато за девокя“ и  „Абре юначе каматно“,  са включени  в програмната схема на Радио Търговище, в нашият фолклорен час “Черга“.

Вариациите на песента са доста , но в конкретния случай виждаме събрани на куп автентичен текст, съвременна мелодия и акапелно – многогласно изпълнение и все пак запазващи характерното звучене на фолклорните области, към които принадлежат. Несъмнено текстът на песента е изключително актуален и адекватен и днес за много от нас. Песента във този вариант  ни кара  да се замислим за идентичността  във  миналото, настоящето и бъдещето. В умовете  ни изникват въпроси, на които липсват ясни  и конкретни  отговори.

Можем да заключим, че фолклорът ще продължава да съществува и да се развива, адекватно на съвременните тенденции в условията на наши дни. При една или друга форма на видоизменение за автентичен, обработен, дори  и изкривен във не малко случаи, фолклорът ще остане неизменна част  от нашето съвремие. Времето ще покаже  как ще продължи и просъществува.  Едно е сигурно – той ще пребъде, а с него  и ние като идентичност, бит, култура, и народ  български.

 

 

/видео-Yu tube,снимки личен архив на Славчо Петрунов/

 

 


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background