Мисионис вече е обект от национално значение, обяви кметът на финала на археологическия сезон

Written by on 27/09/2018

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров присъства на пресконференция за закриване на археологическия сезон на античния град Мисионис край Търговище. На място той съобщи, че Министерството на културата преди дни обяви Мисионис за археологически обект от национално значение. „Обектът е чудесен. Трябва да мислим в посока развитие потенциала на крепостта и инфраструктурата около нея, за да улесним достъпа“, каза д-р Димитров.

По време на пресконференцията, която дадоха археолозите проф. Николай Овчаров и Ангел Конаклиев, стана ясно, че през този сезон е разкрита най-ранната епископска резиденция от V в. Сградата се намира  в северната част, непосредствено до голямата базилика и е била обитавана от епископите, които са били изключително тачени в раннохристиянския период, разказа проф. Овчаров. Разкрити са общо 4 сгради от северната страна и 3 от южната страна на крепостта.

Благодарение на отпуснатите от Община Търговище средства, в размер на 30 000 лв.,  100 000 лв. от държавата и 20 000 лв. от спонсори, през тази година е реализирана и консервация на стените в т.нар. „болярски квартал“. Предстои изграждането на специално покритие и върху т.нар. „баптистерий“, или басейн за кръщавки от VI в., разкрит през тази година. Така съоръжението ще бъде предпазено от атмосферните влияния и в същото време ще е видимо за посетителите.

Според археолозите интересът към античния град все повече се засилва, а от Регионалния исторически музей отчитат ръст както на индивидуалните, така и на груповите посещения на туристическия обект, включително и от страна на чужденци.  


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background