Търговище и Котбус активизират сътрудничеството си

Written by on 23/08/2018

Днес, 23 август, в сградата на Община Търговище се проведе пресконференция на кмета д-р Дарин Димитров и делегацията от побратимения ни град Котбус, която е на тридневна визита у нас.

Делегацията от Германия се води от г-н Холгер Келх, кмет на град Котбус. Заедно с него са г-н Мануел Хелбиг, началник отдел „Пътна администрация” и г-жа Кристина Марион Нойман, началник отдел „Международни връзки” в Градска администрация в Котбус.

Д-р Димитров обясни, че това е първата визита от страна на град Котбус от 10 години насам. „Подновяването на контактите е положителен знак за задълбочените усилия за международен обмен във взаимен интерес“, каза д-р Димитров.

Кметът на Котбус, г-н Келх, пък сподели впечатленията си от икономическото развитие на града през последното десетилетие, съпоставяйки с видяното при предходната си визита в града ни.

„Поздравявам Ви за прогреса, който сте постигнали. В Котбус, например, нямаме производство и промишленост в такъв голям мащаб, какъвто имате Вие в Търговище“, каза г-н Келх. Той изрази и добрите си впечатления от обновените улици, център, училища, детски градини и новите и модерни сгради.

Главният експерт „Международни връзки“ в Община Търговище Полина Василева очерта основните области на сътрудничество между двата града през годините, които са в сферата на културния, административен и младежки обмен. Партньорските отношения датират от 70-те години на миналия век.

По-рано днес бе проведена и официална среща на кмета д-р Димитров и делегацията от Германия. На нея бяха обсъдени добри практики  в сферата на образованието и международното сътрудничество, разширяване на икономическите връзки и туризма. В програмата за днешния ден е предвидено и посещение в новото предприятието за багрене на текстил и облекла в града, което е немска инвестиция.

Гостите от Германия вече посетиха заводите от стъкларския комплекс, както и фирма „Ховаг”, която реализира своя продукция в Германия.  Визитата приключва утре, 24 август.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background