Започна строителството на отсечката Буховци-Белокопитово на магистрала „Хемус“

Written by on 16/08/2018

Премиерът Борисов при визитата си в Търговище: Никога досега не е имало такива мащабни ремонти и обновяване в града

Днес, 16 август, започна строителството на 16,3 км от автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово. На церемонията присъстваха кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на финансите Владислав Горанов, областните управители на Шумен и Търговище – проф. Стефан Желев и Митко Стайков, народни представители, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, ръководният екип на Община Търговище и граждани.

Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет на стойност 120 млн. лв.

Министър-председателят Бойко Борисов обясни, че се очаква строителството на отсечката да завърши за малко повече от година. „Магистралата ще се строи едновременно от двете страни – откъм Ябланица и откъм Шумен. Северният аутобан е важен за развитието на тази част от България, а цялостното строителството на АМ „Хемус“ трябва да завърши през 2024 г.“, каза премиерът.

Министър-председателят Борисов и министрите Нанков и Горанов посетиха и Търговище, където кметът д-р Димитров ги запозна с вече обновените със средства от държавата и по Оперативна програма „Региони в растеж“ улици, както и обектите от образователната инфраструктура.

Бе направен обход на ул. „Гладстон“, ул. „Велико Търново“, новоизграденото кръгово кръстовище на бул. „Митрополит Андрей“, т.нар. „пробив Катрафилов“, както и Детска градина № 9 „Приказка“ в кв. „Запад“ 2, I ОУ „Христо Ботев“ и спортната зала.

Д-р Димитров подчерта, че Търговище придобива един нов вид, благодарение на случващите се в града мащабни ремонти, реализирани както с подкрепата на правителството, така и по Оперативните програми.

„Виждате, че градът ни е една строителна площадка. Инвестираме близо 4 млн. лв. в ремонта на I ОУ „Христо Ботев“. Строително-монтажните работи са на стойност 2,85 млн. лв. Предстои и цялостна подмяна на наличното оборудване и обзавеждане на стойност 802 хил. лв. Започнахме и ремонтът на Детска градина № 7 „Снежанка“ за 1,4 млн. лв. Направихме кръговото кръстовище до Банята, „пробива Катрафилов“, бул. „Сюрен“ и други“, заяви д-р Димитров.

Градоначалникът отбеляза и подкрепата, която държавата е осигурила за ремонта на спортната зала, за която бяха отпуснати 850 хил. лв. целеви средства. В залата, в която тренират над 400 деца и е строена в периода 1968-1975 г., досега не е правен основен ремонт.

Премиерът Борисов подчерта, че никога не е са инвестирани такива големи суми и не е реализирано такова огромно като мащаб строителство в Търговище – над 45 млн. лв. са вложени в Търговище през последната година. Борисов обясни, че наред с увеличението на заплатите на учителите, държавата инвестира и в обновяването на над 200 училища в цялата страна.  

Премиерът поздрави общинското ръководство за реализираните проекти и сподели, че усеща голям подем у хората, които виждат, че за тях се полагат усилия.

 

 


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background