Поезиомат/Поезиохит на radiotargovishte.com

Written by on 30/07/2018

Поезиомат/Поезиохит

на

radiotargovishte.com

Търговище. Лято. Поезия.

Животът си се движи напред и назад и си прави каквото си ще, включително и хубави неща като това, че Поезиоматът на Чешкия център реализира турнето си из България, минавайки и през Търговище. Да чуваш оригиналния език на поета, е вдъхновяващо преживяване, което Градът може да предложи. Представяйки в публичното пространство тази художествена концепция, се предоставя възможност повече хора да се докоснат до поезията, на място, на което не очакват. Поезиомат може да видите в Прага, Киев, Москва, Лондон, Венеция и др.

Артинсталацията Поезиомат, като своеобразен символ на посланията на Българското председателството, можеше да бъде ползван от всички жители и гости на Търговище през целия месец юли. Джубоксът за поезия пристигна в града ни на 2 юли, по покана на Община Търговище. Разположен е пред Драматичния театър и бе представен на обществеността  с поетичен флашмоб, в който участваха местният пианист Емил Димитров и ученици посланици на Европейския съюз, а всички присъстващи четоха заедно поезия.

И слава Богу, оцеля и по нашите географски ширини. Размина се с една провокация – посегателство от провинциалния вандал, бързащ да се тагне в Мрежата, сякаш ще я шашне с простотията си…

Но да се върнем на поезията и Поезиомата. Той всъщност, е звукова инсталация и функционира като инструментите мегафон и грамофон. Съоръжението е изработено от стомана, а вътре е инсталирана електроника. Устройството има бутонна система за управление в последователност: избери стихотворение, натисни копчето, изслушай записа.

Автор на проекта е Ондржей Козба, подборът на стихотворенията, 20 на брой, е на Михаела Хечкова. Организатори на Проекта в България са посолства и културни институти на европейски страни, Представителството на Европейската комисия в България и Фондация „Детски книги“, с подкрепата на Чешките центрове в Европа.

В последния юлски ден, Поезиоматът предстои да отпътува от Търговище към Бургас.

Търговище. Лято. Поезия.

Скъпи приятели на поетичното слово, предлагаме да възпроизведем наше общо събитие – Поезиохит на radiotargovishte.com. Изпращайте ни Ваши любими BG стихове, като текстове или записи, рецитирани от самите Вас.

И всеки ден, в даден часови пояс, ние ще ги пускаме в нашия Нетефир.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background