Подкасти

 

 

Подкасти

За съжаление съвсем точна дума за тази иначе английска дума(podcast) все още не се е наложила в България.

Но какво всъщност е подкаст? Подкастовете са аудио – или видео файлове, достъпни за автоматично сваляне (download) или слушане от Интернет. Потребителите имат избор да ги слушат (или гледат за видео) на компютър ,таблет или телефон . Това позволява подкастите да се слушат по всяко време и на всякъде. 

Терминът „podcasting“ се споменава за първи път през февруари 2004 г. в статията на Бен Хамърсли от британския всекидневник The Guardian. Комбинация е от думите „pod“ – от името на преносимия мултимедиен плейър iPod на Apple – и „broadcasting“ (в превод „медийно разпространение“, „излъчване“). Въпреки етимологията, името може да бъде подвеждащо, тъй като, за да се използват подкасти, не е необходимо да се използва iPod или каквато и да е форма на преносим мултимедиен плейър – съдържанието му е достъпно за всеки компютър, който може да разчита мултимедийни файлове.

Въпреки че в периода 1998 – 2001 г. големи компании като Real Networks и ESPN (американски международен кабелен спортен канал)многократно извършват подкасти, той започва да се харесва на широката публика чак в края на 2004 г. 

Радиопредаванията и новинарските емисии съществуват още от 30-те години на XX век. Днес, благодарение на интернет и евтините хардуер и софтуер, аудио подкастите правят това, което навремето се е осъществявало чрез радиостанциите.

С напредването на технологиите и неограничения на практика достъп до интернет подкастите  вече се трансформираха в модна тенденция сред младите наречена „влогърство“ Звуковите файлове са изцяло заменени с видео. Сред най- известните български влогари са: THE CLASHERS , АЙДЕ БГ ,ANDY STUDIO , СВЕТЪТ НА ВАНКАТА и други.

Записи на най – добрите предавания излъчени в онлайн ефира на Радио Търговище.

 

тук ще може да чуете отново предаванията:

 

Всичкология– автор и водещ Димитър Караиванов

 

Разпилени ноти автори и водещи Савко и Йоан

 

Черга– автор и водещ Диан Димитров –https://balxararecords.com/

 

Без майтап– автор Николай Иванов, водещ Анастасия Иванова

 

Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background